Komu grozi operacja usunięcia tarczycy

26 maja 2016

Tarczyca jest jednym z podstawowych narządów produkujących zasadnicze dla organizmu człowieka hormony. Dba o poprawną pracę umysłu, funkcjonowanie układów sercowego i wegetatywnego oraz metabolizm. Trzeba przyznać, że współcześnie statystyki związane z zapadaniem na rozmaite dolegliwości tego gruczołu są alarmujące.

Usunięcie tarczycy – komu grozi ten zabieg?

Szacuje się, że 1/3 mężczyzn cierpi na schorzenia tego ważnego gruczołu. Najczęściej występujące problemy to niedoczynność, wole obojętne, zapalenie tarczycy. U dojrzewających kobiet, u których występują nieraz także rakotwórcze nowotwory tarczycy, podatność na te schorzenia jest zdecydowanie częstsza. W takim wypadku nieuchronna jest operacja tarczycy, żeby nie doszło do niekontrolowanego rozwoju dolegliwości. Trzeba przyznać, że często tego typu zabiegi kończą się usunięciem tarczycy, co oznacza zażywanie syntetycznych substancji zawartych w lekach już do końca życia.

Zabezpiecz się przed usunięciem tarczycy – sposoby badania dolegliwości tego narządu

Oznaczenie wielkości TSH we krwi jest najistotniejszym badaniem jakie konieczne jest do rozpoznania schorzenia tarczycy. Diagnostykę hormonów ma prawo zlecić nawet lekarz rodzinny. W przypadku wykrycia stężenia hormonu tyreotropowego podwyższonego ponad 3 – wymagana jest wizyta u endokrynologa. Lekarz zaleca wtedy zarejestrować się na badania radioizotopowe tego narządu, których zamierzeniem jest skontrolowanie jednorodności gruczołu oraz jego struktury.

Kiedy operacja tarczycy staje się nieodzowna

Gdy badanie pokaże niepożądane zmiany – operacja tarczycy okaże się niezbędna. W razie oznaczenia zmian kancerogennych specjalista może podjąć decyzję o usunięciu tarczycy (całego narządu, pojedynczej części bądź płatu z cieśnią). Zabieg prowadzony jest po podaniu środków znieczulających, a bezpośrednio po nim choremu doradza się nie wykonywać ciężkich prac aż do zagojenia się rany. W unikaniu chorób tarczycy ważna jest zbilansowana dieta, obfitująca w jod i kwasy omega 3 i 6.