
Naturalne źródło witamin – sok z kiszonej kapusty i buraków
22 września 2022Chcesz zamówić sok z kapusty? Zobacz tu.
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia ponownie wracają na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także inne, dotychczas mniej znane owoce i warzywa. Kiedy piszemy o zdrowotnych atutach fermentowanej żywności nie można pominąć też napojów takich jak maślanka, kwas chlebowy albo wszelkiego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają w prosty i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu organizmowi substancje konieczne dla jego poprawnego działania.
Jakie witaminy kryje sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie dużo substancji oddziałujących zbawiennie na nasze zdrowie. Najistotniejszym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z kapusty, buraków bądź inny kiszonek to także skarbnica witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności duża zawartość witaminy C – już 150 ml tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy K i P oraz duże stężenie soli mineralnych.
Dlaczego warto pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z uwagi na obecność bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Na dodatek liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, jak również pomagają walczyć z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. wrzody żołądka lub niestrawność. Pobudzają one też apetyt i działają osłonowo podczas leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]