
Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!
4 października 2021Jeśli chcesz kupić sok z kiszonej kapusty, koniecznie wejdź na https://tinyurl.com/yzlpyeb8.
Kwaszonki używa się w polskiej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże raz za razem wymienia się także ogromne zalety zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który dzisiaj często widoczny jest na półkach marketów w alejkach ze zdrową żywnością.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego powinno się go spożywać
W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał bodaj większość z nas. Nasze babcie na własną rękę kwasiły kapustę według rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty raz za razem podawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, objaśniając, że napój jest niezmiernie zdrowy, aczkolwiek nie wszystkim smakuje. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to świetne źródło witamin! Zawiera on bardzo duże ilości witaminy K, E, A oraz C, a także rozmaite minerały, jak m.in. sód, żelazo i magnez. Wiele osób może mieć problem z przyzwyczajeniem się do kwasowego smaku tego soku, lecz warto spożywać go cyklicznie, ponieważ eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu, jest on bakterio- i grzybobójczy i ma dobry wpływ na pracę żołądka, więc w efekcie może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty podaje się też anemikom. Naturalnie, nawet ze zdrowym produktem nie warto przesadzać – zaleca się spożywać maksymalnie 1 szklankę soku dziennie.
Sok z kiszonych buraków jest tak samo prozdrowotny!
Sok z kiszonych buraków jest innym popularnym sokiem, który stosujemy od lat do gotowania, a który spożywamy również jako przekąskę. W jego składzie znajduje się mnóstwo witamin i ma własności przeciwzapalne, antyseptyczne i antyoksydacyjne. Sok ten podnosi ogólną odporność organizmu: poprawia koncentrację, zapobiega zaparciom, a jednocześnie obniża poziom cholesterolu we krwi. Choć buraki wyróżniają się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się aczkolwiek jego spożycia przez osoby borykające się z chorobami nerek albo reumatyzmem, jak również kobietom karmiącym piersią i w ciąży.
Jeżeli nie masz możliwości, żeby przygotować soki z kiszonek samemu, możesz nabyć je w swoim markecie bądź założyć na nie zamówienie bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, iż tego typu soki należy magazynować w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]