
Dlaczego kochamy grillowanie?
25 października 2016Imprezy przy grillu to obecnie naprawdę popularny sposób spędzania wolnych chwil w towarzystwie rodziny bądź przyjaciół. Na imprezach przy grillu najczęściej ograniczamy się do pieczenia kiełbaski, okazjonalnie również szaszłyków. Tymczasem na grillu można przygotować zdecydowanie więcej smacznych potraw!
Grillowanie – akcesoria i dodatki
Nie da się rzecz jasna grillować bez grilla. W sprzedaży znajduje się bardzo duży wybór tego typu urządzeń. W zależności od ilości funduszy, które chcemy wydać na grilla, możemy kupić grille węglowe, gazowe lub elektryczne. Najbardziej popularne są węglowe. Ich zaletą jest przede wszystkim przystępna cena. Do tego, by ich używać, nie jest wymagany ani podłączenie do prądu ani butla z gazem. Natomiast bez względu na to, na który typ grilla się zdecydujemy, niezbędne nam będą także dodatkowe akcesoria: kosze przeznaczone do grillowania ryb, zrobione z aluminium tacki oraz różnej wielkości szczypce. Trwałość tego urządzenia wydłuża jego odpowiednia pielęgnacja, dlatego wystrzegajmy się pod koniec grillowania polewania rusztu wodą. Nie zapominajmy także, że zawsze po użyciu powinno się grill starannie wyszorować.
Grillowanie – co można przygotować na grillu?
Gdy brak nam pomysłów na pyszności z grilla, możemy szukać inspiracji w Internecie. Pojawiło się w nim szereg portali, które całkowicie poświęcone są grillowaniu. Znajdziemy na nich bardzo dużo przepisów nie tylko na potrawy z mięsa, ale także na pieczone owoce, warzywa oraz ryby. Nie możemy zapomnieć, że grillowanie to prawdziwa sztuka – produkty, które chcemy opiekać na grillu należy wcześniej odpowiednio przygotować, na przykład marynując je. Zdecydowanie najczęściej grillujemy w sezonie wiosenno-letnim. Tymczasem spotkania przy grillu możemy organizować niezależnie od pory roku. Jeżeli natomiast zamierzamy grillować w trakcie deszczu, pamiętajmy o kupnie grilla z pokrywą. Tego rodzaju grill zda egzamin również w czasie silnego wiatru.