Woda kotłowa zapewni bezawaryjne działanie kotła

13 września 2016

Kotły oraz inne tego rodzaju urządzenia wymagają do bezawaryjnego funkcjonowania odpowiedniej wody. Jednak w polskich rurach znajduje się zazwyczaj woda o dużej twardości. Ta nie powinna być wykorzystywana w kotłach – zachodzi bowiem wówczas prawdopodobieństwo, że ich elementy zardzewieją lub problemem okaże się pojawiający się na ich powierzchni kamień. Właśnie dlatego w kotłowniach wykorzystuje się tylko wodę kotłową. Ze względu na fakt, że jest to bardzo ważne dla właściwego działania kotłów, warto napisać kilka słów na temat tej cieczy. Jakimi metodami się ją otrzymuje? Jakie musi wykazywać parametry?

Parametry wody kotłowej

Woda kotłowa powinna być przede wszystkim miękka – niewskazane jest stosowanie o dużej twardości. Oprócz tego ważny jest odczyn – pH musi mieć wartość maksymalnie 12. Ma to duży wpływ, jeżeli chodzi o rozproszenie metali. W wodzie kotłowej nie może znajdować się spora ilość dodatkowego tlenu, bo ten może skutkować korodowaniem podzespołów kotła. Woda kotłowa musi być poza tym stale sprawdzana, by uniknąć zawartości osadu.

Jak produkuje się wodę kotłową?

W instalacjach ciepłowniczych za dostarczanie wody kotłowej odpowiadają obecnie przede wszystkim stacje odwróconej osmozy. Metoda ta opiera się na przesianiu cieczy przez specjalną membranę, przez co niemal wszystkie substancje są z niej zlikwidowane. Odwrócona osmoza odbywa się stale, dzięki czemu do kotła wciąż doprowadzana jest woda kotłowa o najlepszych parametrach, a wykorzystywanie opisywanej techniki jest stosunkowo tanie.