Czemu warto stosować mieszanki przypraw do wędlin

19 grudnia 2016

Aromat wędlin zależy nie tylko od rodzaju mięsa, które było użyte do ich produkcji. Równie istotne okazują się bowiem mieszanki przypraw i różnego typu dodatkowe składniki. W dużym stopniu rzutują one na smak tych produktów, polepszają ich jakość, a czasem też przedłużają ich termin przydatności. Mimo że adresowane są zwłaszcza do firm przetwórstwa mięsnego, kupić je mogą wszyscy klienci.

Mieszanki przypraw do wędlin

Mieszanki przypraw dla przetwórstwa mięsnego produkowane są najczęściej ze starannie wyselekcjonowanych składników – przypraw lub wyciągów ziołowych. Typowe dla nich okazuje się duże zgromadzenie składników, bo na 1000 gram mięsa należy użyć jedynie 5g mieszanki. Wyroby tego rodzaju przystosowane są do poszczególnych rodzajów kiełbas – jednych używa się do wyrobu tradycyjnych szynek, innych zaś do wątroby lub konserw

Nie tylko mieszanki przypraw

Poza mieszankami mieszanek przypraw branża mięsna wykorzystuje także inne składniki do kiełbas. Nierzadko wykorzystywane bywają na przykład kutrole, bo skracają czas wędzenia i utrwalają kolor wędlin. Poza tym, często zaobserwować można także użycie polimasów, które zwiększają masę wędliny i dobrze wiążą wodę. Dostępne są także mieszanki przypraw, które dzięki składnikom funkcjonalnym poprawiają również jakość przygotowanej z ich zastosowaniem wędliny.