
Czy kapusta kiszona jest zdrowa?
27 stycznia 2022Znajdź kapustę kiszoną ekologiczną.
Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kwaszonej jest integralną cząstką słowiańskiej kuchni. Jest ona elementem szeregu dań i każdy Polak dość często gości ją na stole. I popieramy to, ponieważ kwaszona kapusta to niezmiernie zdrowa żywność.
Kapusta kiszoną – źródło potrzebnych składników odżywczych czy witamin
Kapusta kwaszona, czy też kiszona, jako że te dwa określenia stosuje się wymiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych, które powstało na skutek dążenia człowieka do znalezienia metody na dłuższe składowanie żywności. W efekcie zastosowania fermentacji mlekowej, drobno posiekane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez długi okres czasu. Kiedyś jedzenie kapusty kiszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi potrzebnych witamin czy składników odżywczych, których zdobycie zimą było znacznie bardziej skomplikowane niż w dzisiejszych czasach. A wypada zaznaczyć, iż kiszona kapusta posiada dużo substancji nieodzownych dla właściwego działania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, a także witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. W kwaszonce tej znajdują się także inne konieczne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B9, B5, B2). Poza tym, kiszona kapusta to źródło między innymi błonnika pokarmowego, potasu i żelaza. Zarazem to pożywienie niskokaloryczne, zatem poleca się jego spożycie osobom na diecie.
W jakich potrawach znajdziemy kwaszoną kapustę?
Kapusta kwaszona na naszych stołach spotykamy jako bazowy element dań, jak i jako dodatek do nich. Nieprzetworzoną z reguły je się ją w formie surówki z siekaną cebulą lub marchewką, która pasuje do dań z kartofli oraz ryb, a niekiedy na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To też produkt, który świetnie komponuje się z borowikami i czerwonym mięsem, dlatego używa się jej w nadzieniu do łazanek, pierogów czy pasztecików. Oczywiście, bez kapusty kwaszonej nie mielibyśmy popularnych polskich dań jak góralska kwaśnica, bigos bądź kapuśniak.
W zasadzie każdy szef kuchni posiada własny przepis na kapustę kiszoną, jednak obecnie okazjonalnie zakwasza się ją w mieszkaniu, bo nie ma już potrzeby gromadzenia pożywienia na zimę. Kapustę kwaszoną w niewielkich oraz dużych pojemniczkach bez przeszkód kupić można w dowolnym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie także kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]