
Kiszonki to zdrowie – kilka słów o ogórkach kiszonych
24 lutego 2023Jeśli potrzebujesz ogórków kwaszonych, skieruj się na ten adres.
W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej lub jako surówka do dania głównego – ogórki kwaszone w polskiej kuchni podajemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, ponieważ kiszonki są równie zdrowe, co pyszne.
Czym podkręcić smak kiszonych ogórków
Ogórki kiszone to warzywa poddane naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przygotowanie jest niesłychanie łatwe. Wykorzystuje się do tego drewniane beczułki bądź pojemne kamienne garnki, w których surowe ogórki zalewa się słoną wodą. Następnie stawia się pojemnik na minimum kilkanaście dni w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy mało kwaśnych kiszonek mogą skonsumować kwaszonkę już po kilku dobach – takie ogórki nazywamy „małosolnymi”. W najprostszej recepturze do zalewy wraz z ogórkami wkłada się ząbki czosnku i koper, jednakże smak kwaszonych ogórków można urozmaicić także innymi dodatkami, np. liśćmi czarnej porzeczki, gorczycą czy kawałkami chrzanu. Oczywiście nie każdy ma czas ani sporo miejsca w kuchni, by na własną rękę zrobić takie kwaszonki. Nie każdy posiada także piwnicę albo spiżarnię, w której może przetrzymywać żywność w większych ilościach. Nie oznacza to jednak, że trzeba zrezygnować z kwaszonych ogórków – w każdej chwili możemy kupić je w sklepie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, tj. w woreczkach z folii czy w pojemnikach, które bez problemu da się schować w lodówce.
Jakie witaminy i minerały znajdują się w ogórkach kwaszonych?
Od wieków panuje przekonanie, iż sfermentowane warzywa zbawiennie oddziałują na ludzki organizm. I to prawda, bo razem z kwaszonkami konsumujemy dobroczynne kultury bakterii, które redukują pH jelit oraz korzystnie oddziaływają na ich florę, poprawiając w konsekwencji trawienie. Jednak na tym nie koniec! Kiszone ogórki są nietuczące (to zaledwie 12 kilokalorii w 100 g), a zarazem zawierają między innymi witaminę C, A i E, witaminy z grupy B oraz niemało składników odżywczych istotnych dla poprawnego funkcjonowania organizmu, jak magnez, żelazo, wapń, sód czy selen. A co z zalewą po ogórkach kiszonych? O ile nie przeszkadzają cierpkie smaki, zalecamy nie wylewać jej po zjedzeniu kiszonek, tylko ją wypić lub wykorzystać do zupy ogórkowej, ponieważ w trakcie kiszenia witaminy przenikają częściowo do soku. Trzeba jednak zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby borykające się z nadciśnieniem – w kwaszonkach znajduje się bowiem znaczna ilość soli.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]