Żurek i barszcz biały – zupy nie tylko na święta

25 marca 2022

Jeśli chcesz kupić żurek, koniecznie sprawdź https://tinyurl.com/yjycbsmd.

W ostatnich latach rzadko już zjadamy dwudaniowe obiady. Przez notoryczny braku czasu, co generuje pragnienie natychmiastowego nasycenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie na rzecz posiłków niegdyś serwowanych najczęściej jako to drugie danie. Jednak na wskroś polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli samodzielnie przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to nadal stanowią one stały punkt w ofercie bufetów oraz restauracji z polską kuchnią, a także są tradycyjnie serwowane podczas obiadów bożonarodzeniowych czy wielkanocnych.

Żurek a barszcz biały – Żurek i barszcz biały – różnica kryje się nie tylkow mące

Jeżeli zapyta się obywatela polski o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to natychmiast wymieni on albo żurek albo barszcz biały. Wiele osób często nie wie, że to dwa odrębne dania, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zasadniczo żurek gotuje się na zakwasie mąki żytniej, barszcz biały z kolei – z zakwasu na mące pszennej. To jednak nie jedyna rzecz, która dzieli te zupy, choć trzeba wyraźnie podkreślić, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Kuchnia jest przecież sztuką, a każda potrawa odzwierciedla kunszt kucharza i jego subiektywne upodobania. Co jednakże da się wskazać to fakt, że do barszczu białego zazwyczaj dodaje się więcej jarzyn i grzybów. Zabiela się go także przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można wykorzystać sok kapusty kwaszonej lub z ogórków kiszonych. Natomiast z żurkiem sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, bo w ramach tej rodziny zup można wyróżnić 3 typy:
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, serwuje się go zazwyczaj z pieczywem i jajkiem;
– kwaśny, gęsty żur przygotowywany na ogół z dużą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kawałki kartofli gotuje się na zakwasie chlebowym albo żytnim.

Nie trzeba robić samodzielnie zakwasu na barszcz biały i żurek

Przygotowanie zakwasu na wyliczone wyżej zupy jest nieskomplikowane, aczkolwiek nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. Na blogach kulinarnych opublikowano kilkanaście przepisów na zakwas, z których warto skorzystać. Stosując jednak samodzielnie zrobiony zakwas należy zaplanować przyrządzanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, jeśli chętka np. na żurek przyjdzie do was niespodzianie, zalecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na ugotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych tradycyjnych, jak i online, bez trudu nabędziemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, dzięki którym przyrządzimy smaczny barszcz biały i żurek śląski czy też staropolski.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]