
Zbiornik ze stali nierdzewnej – zastosowanie i charakterystyka
8 grudnia 2019Stal nierdzewna jest jednym z najbardziej stabilnych chemicznie stopów. Nie reaguje z kwasami, nie rdzewieje i zachowuje swoje właściwości nawet w skrajnych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wydziela się ze stopu i tworzy na powierzchni niezauważalną powłokę. Zabezpiecza ona stal przed negatywnym działaniem wielu substancji chemicznych, jak również polepsza jej wytrzymałość na nieprzychylne warunki. Dzięki tym atrybutom zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki stalowe w przemyśle kosmetycznym
Z uwagi na fakt, iż stal nierdzewna nie reaguje z substancjami wykorzystywanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są na co dzień stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno do składowania znacznych ilości gotowych środków, jak i w procesie produkcyjnym. Wymienione wyżej cechy sprawiają, że zbiorniki nierdzewne są również idealnym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów produkujących i przetwarzających paliwa.
Zbiorniki fermentacyjne w branży spożywczej
Zbiornik stalowy jest często używany w rozlicznych fabrykach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa czy też placówkach gastronomicznych. W piekarniach, browarach czy gorzelniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wykonane z tego materiału. Usługi firm zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszą się powodzeniem w sektorze spożywczym głównie dlatego, że na tego typu naczyniach nie powstaje osad, który sprzyja zanieczyszczeniu ich zawartości mikroorganizmami bądź dzikimi drożdżami.