Ponad pięć wieków obwarzanków krakowskich

28 czerwca 2016

www.piekarniapochopien.com/obwarzanki-i-precle.html

Posiadają wyjątkowy smak, wyglądają bardzo interesująco, a nabyć je możemy tylko w jednym mieście w Polsce. O co chodzi? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które bez wątpienia są wizytówką historycznej stolicy naszego kraju oraz dumą tutejszych piekarzy. Dlaczego szczycą się tak dużym uznaniem? Jak produkuje się obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przybywający do stolicy Małopolski najpierw chcą skosztować właśnie opisywanego specjału?

Kiedy wymyślono obwarzanki krakowskie?

Historia pieczenia obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie trzynastego wieku. W kronikach pierwszy raz opisano je sto lat później, gdy zauważono, że przepadała za nimi sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je tylko w czasie przed Wielkanocą, jednak potem na stołach obecne były również w pozostałych porach roku. W piętnastym wieku król Jan Olbracht ustanowił przywilej, na mocy którego mieli prawo wytwarzać je tylko krakowscy rzemieślnicy. Taką samą ustawę ustanowiła pięć stuleci potem UE, dodając je do spisu produktów tradycyjnych.

Przepis na obwarzanki krakowskie

Obwarzanki mają kształt okręgu z wyraźną spiralną fakturą oraz wielkość w granicach piętnastu centymetrów. Obwarzanki krakowskie od dawna wypiekane są w myśl identycznej receptury. Ich nazwa i niepowtarzalny aromat okazują się skutkiem obwarzania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – na przykład solą lub makiem – i piecze.

Dane adresowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]