
Przyprawy do kiełbas
12 grudnia 2016Masarze z wieloletnim doświadczeniem podkreślają rolę ziół w swoich wyrobach. Posiadanie przez wędliny niezwykłego smaku oraz aromatu jest zasługą właśnie przypraw do mięs. Gwarancją na pyszny posiłek są stosownie dobrane zioła. Dzięki przemyślanej kompozycji przyprawa do mięs idealnie przywiera do powierzchni mięsa, tym samym nie spalając się w trakcie smażenia. Gotowe mieszanki przypraw są specjalnie przeznaczane do konkretnego gatunku mięsą. Sekret tkwi w ich odpowiednim wyborze. Jedank zdolność tę można nabyć poprzez praktykę. Przyprawy do mięs powinny znaleźć się w kuchni każdego cenionego kucharza.
Jakie występują grupy przypraw?
Zioła i mieszanki przypraw nie tylko przedłużają trwałość mięsa. Gdy spędzą z nim więcej czasu, najlepiej w chłodnym miejscu, potrawa nabiera wyrazistości. Danie nabiera smaku. Przyprawy do kiełbas mogą być suszone albo zmielone. Zadaniem tych procesów jest wydobycie z nich całego aromatu. Przyprawy do mięs można podzielić na kilka podstawowych grup:
- ziołowe: np. tymianek, jałowiec
- korzenne, to m.in. cynamon, gałka muszkatołowa
- warzywne: jak m.in. chrzan, natka pietruszki
- mieszanki przyprawowe takie jak: curry (w skład przyprawy wchodzą: kurkuma, gałka muszkatołowa, kardamon, kmin rzymski, cynamon, imbir, goździki)